Nemzeti összetartozás

Határon innen, határon túl
Trianonra emlékezünk.
Nagyon nehéz erről az eseményről beszélni, különösen nekem, aki szintén a mai határon túl született, Vajdaságban. Ezért is érzem részben kötelességemnek, hogy diákjaim is megismerjék a régi Magyarországot, történelmét, kultúráját, a mindennapi életet.
A Szigetszentmiklósi József Attila Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 7. évfolyamos 80 kisdiákja immár hatodik alkalommal tett látogatást a „Határtalanul” tanulmányi kirándulás keretein belül az elcsatolt határon túli magyar lakta területeken. Idén Felvidéken jártunk, előző években pedig Vajdaságban.
Sok szép történelmi és irodalmi vonatkozású emlékhelyre látogattak el tanulóink.
Amíg iskolánk diákjai határon túl, addig ma, itt a külhonban élő diákok határon innen emlékeznek. Hiszen idén is, immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre az „Öt ország, egy nemzet” rendezvény, amely mára város Nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezésnek szerves részévé vált. A Szigetszentmiklósi József Attila Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében most az irodalomé a szó, az irodalom az együttlét közös pontja. Vendégeink Vajdaságból (Zentáról), Erdélyből (Gyergyószentmiklósról), Felvidékről (Komáromból) és Kárpátaljáról (Mezőváriból) érkeztek meghívásunkra.
Köszönjük mindazoknak, vendégeknek és érdeklődőknek, akik eljöttek, hogy meghallgassák őket, hogy együtt emlékeznek velünk, bizonyítva ennek a fontos megemlékezésnek a létjogosultságát.
„ A hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása.” (Morus Tamás)
Ezt teszik az itt jelenlévő diákok, tanárok, kollégák, MI MAGYAROK, határon innen, határon túl. Jövőre visszavárunk mindenkit és szeretettel hívjuk ezúton is a néptánc, népzene iránt érdeklődőket.