A József Attila-hét eseményei

Április 8-án lelkesen készültek a fellépésre kicsik és nagyobbak egyaránt. A színpadon többek között vers, ének, hangszer, bűvészkedés és tánc kategóriában mutatták meg a gyermekek, hogy ki mit tud.

Másnap délelőtt a Radnóti utcai épületbe táncház költözött. Élő zenére „ropták” a táncot az alsósok.

Költészet napi megemlékezésünk április 11-én 10:00 órakor kezdődött. Kegyes volt hozzánk az időjárás, így az iskola előtt gyülekeztek az ünneplő diákok. A műsor a József Attila-szobor megkoszorúzásával folytatódott. Hagyományainkhoz híven Pelsőczy László színművész is részt vett ezen az ünnepélyes megemlékezésen. Később rendhagyó irodalomóra keretein belül mesélt, szavalt, énekelt Petőfiről, Aranyról, a költészetről.

Ugyanebben az időben az alsósok sem tétlenkedtek: író-olvasó találkozón vehettek részt. Négy osztály tanulói közelebbről is megismerkedhettek Kovács Attila – Holden Rose – személyével és detektívregényeivel. A kicsiknek nagyon tetszett a közel egyórás előadás, amelybe ők maguk is aktívan bekapcsolódhattak. Az író az olvasás fontosságáról, a képzelet fejlesztéséről beszélt olykor nagyon humoros stílusban, élvezetes módon. A gyerekek így nyilatkoztak erről a röpke óráról:

Elmagyarázta, hogy miért jó az olvasás.” (4. f)

„A lényeg az volt, hogy ha sokat olvasol, növeled a fantáziád, és a fantáziád mindenhez kell.” (4. f)

„Sokat beszéltünk a fantáziánkról, a szókincsről meg a helyesírásról.” (4. f)

„Nagyon vicces bácsi, érdekes könyveket mutatott nekünk. … Sokat nevettünk rajta …” (4. f)

„Én nagyon jól éreztem magam!” (4.a)

„Az előadás azért is volt jó, mert interaktív volt, és egy könyvét is megnyerhettük.” (4. a)

„Nagyon sokat nevettünk, de mégis tanultunk belőle. Az előadás végén játszottunk, könyvjelzőt kaptunk, de a legügyesebb egy könyvet kapott.” (4. a)

„Bárcsak megint eljönne!” (4. a)

„Tegnap nagyon sok mindent tanultam meg.” (4. a)

„Személy szerint eddig is szerettem olvasni, de most sokkal nagyobb kedvvel ülök le olvasni.” (4. a)

Délután folytatódott a program a város 8.-os diákjainak szervezett József Attila-vetélkedővel. Idén a kisebbek, a 3. és a 4. osztályosok is részt vettek egy hasonló a vetélkedőn. 17 lelkes kiscsapat nevezett be a versenyre. Mindannyian alaposan fel is készültek a tanító nénik segítségével. Rajzpályázatot is hirdettünk: az Altató és a Kertész leszek című versek illusztrálása volt a feladat, amely megmozgatta a gyermeki fantáziát.

Pénteken már egészen más feladatokkal voltunk elfoglalva. A nagyobb diákok és nevelőik a báli előkészületekben tevékenykedtek: beindult a székhordás, asztalterítés, dekorálás, folytatódtak a próbák.

Az alsóbb évfolyamok kézműves foglalkozás keretében készültek a napköziben a közeledő húsvéti ünnepre. Mesés kis kertet, sarkot alakítottak ki az E épület folyosóján. Tojásfa, szalmabála, festett és papírtojás, papírvirág, nyuszik, csibék, bárányok varázsolták el a gyermekeket. Reméljük, hogy ennek a kis saroknak a berendezésével egyben hagyományt is tudunk majd teremteni a különféle ünnepek megünneplésekor.