A Parlamentben jártunk

Február 26-án látogattunk el, a 2011-ben a Világörökség részének választott épületbe, az Országházba.

Utunk első állomás a Látogatóközpont volt, itt, egy biztonsági átvizsgálás után fülhallgatókat kaptunk. Ezután egy díszes, aranyozott lépcsőházon keresztül jutottunk el főemeletig. Itt megnézhettük, hogy milyen volt a régi ülésterem és hogy, hogyan szavazhatnak a képviselők. Az üléstermet elhagyva a gyönyörű festményekkel és oszlopokkal, szobrokkal teli társalgóba érkeztünk.

A mindenki számára legérdekesebb még csak ezután következett, beléptünk a kupolaterembe és megpillanthattuk a magyar Szent Koronát és a koronázási jelvényeket, Európa egyik legrégibb koronázási együttesét, amelyre a nap 24 órájában honvéd koronaőrök vigyáznak.

Utunk utolsó állomása a díszlépcsőn keresztül vezetett vissza a Látogatóközpontba. Az idegenvezetőnk nagyon érdekesen, „gyereknyelven” mesélt nekünk magáról a Parlamentről, a festményekről, a szobrokról, a termekről, a korona történetéről, és még sorolhatnám.

Úgy gondolom, hogy a 3.a és b osztály is sokat tanult ezen a tartalmas délelőttön. Köszönjük Kellner Marika néninek a szervezést!