„A zene az kell…” – Iskolánk zenei élete

“A jó zenének feltétlenül van általános embernevelő hatása, mert sugárzik belőle a felelősségérzet, ez erkölcsi komolyság. A rossz zenéből mindez hiányzik, romboló hatása odáig terjedhet, hogy megingatja az erkölcsi törvényben való hitet…

A zene rendeltetése: belső világunk jobb megismerése, felvirágozása és kiteljesedése … Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világit be.”

/Kodály Zoltán/

Iskolánkban a zenei nevelést, elsősorban a közös éneklést és a minőségi zene hallgatását nagyon fontosnak tartjuk a gyerekek számára. Sokan elfelejtik, hogy a zene, az ének fejleszti – más művészetek mellett – legjobban a gyerekek jobb agyféltekéjét, ezért azok a gyerekek, akik zenét tanulnak, más tantárgyakból is jobban teljesítenek. Az éneklés segít a tanulási- és beilleszkedési problémával rendelkező gyerekeknek, gyógyítja a testi és lelki betegségeket. A kóruséneklés kitartásra, összetartásra és fejlettebb szociális érzékenységre nevel, nem utolsósorban pedig sikerélményt ad a gyerekeknek. A komolyzene hallgatása pedig megnyugtatja a lelket, segít a koncentrációban és kifinomultabbá teszi az erkölcsi érzékeket.

A fenti szempontokat figyelembe véve iskolánk két kórussal is büszkélkedhet, a Csokonai utcai épületben a „Kicsik kórusa”, a Radnóti utcai épületben pedig a „Nagyok kórusa” működik, melyeket Szabó-Kiss Beáta tanárnő vezet. Hetente egyszer egy szünetben a gyerekek komolyzenét hallhatnak a folyosókon. A Zene világnapján plakátokat készítettek a tanulók a különböző zenetörténeti korszakokról, és minden szünetben más évszázadból szólt komolyzene. A „Magyar kultúra napján” pedig fontosnak tartottuk, hogy népdalok is elhangozzanak az iskolarádióból, nemrég pedig Fazekas Réka és Szabó-Kiss Beáta tanárnők szervezésével népdaléneklési versenyen mutathatták meg a tanulók tehetségüket. Az idei tanévben karácsonykor és március 14-én a nagyok kórusa segítségével az egész felső tagozat együtt énekelt, ami hihetetlen élmény volt a gyerekek és a tanárok számára is.

A kórusoktagok száma és a gyerekek lelkesedése folyamatosan növekszik, ezért már több fellépésen is bemutathatták tudásukat. Ebben a tanévben a kicsik karácsonykor énekeltek sikeresen, a nagyok pedig már több szerepléssel is büszkélkedhetnek: október 23-án, karácsonykor, és az „Angol és német vers- és prózamondó versenyen”. Március 22-én pedig a Kossuth utcai református templomban a „Bach mindenkinek” koncerten öregbítették iskolánk hírnevét.

Az énekkarok az április 13-án este tartandó Gálán is megmutatják tehetségüket, melyre nagy szeretettel várjuk a szülőket, hozzátartozókat is!