Biztonságos közlekedés – projektnap

Nyári napsütésben tartottuk a József Attila Általános Iskola alsó tagozatosai számára rendezett Közlekedési Projektnapot az Esztergomi Kresz Parkban, Október 14-én és 15-én.

Mindkét napon 5 állomáshelyen, 10 fős csapatokban tettek bizonyságot tanulóink a közlekedésben szerzett ismereteikről, gyakorlati tudásukról.

Az állomásokon segítőink voltak:

  1. rendőrségi állomás: Csernyiczki Béla r.alezredes, Kecskés Gábor Péter r.alezredes (Néveriné Vali- Esztergomi Rendőrkapitányság, Molnár Henrietta – Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányság segítőjeként)
  2. a Magyar Vöröskereszt Esztergom Területi Szervezete/ Red Cross munkatársai
  3. a Szigetszentmiklósi Ifjúsági Vöröskereszt Vezetőjének, Kovács Dávidnak saját készítésű eszközei + Egészségőr tanoncok
  4. a Park oktatói: Marietta néni, Gábor bácsi
  5. Edina néni és Mónika néni

Diákjaink színes, változatos közlekedési feladatokban, óriási kresz-társasjátékkal elméleti tudásukat mutathatták meg. Gyalogos közlekedésben a Kresztergom Park pályáján ügyeskedtek: zebrán keltek át, jelzőlámpás közlekedésben „ nehezítették” a kisautóval közlekedő csapatok munkáját. A Neuzer kerékpár vadonatúj kerékpárjain az ügyességi pálya teljesítése mellett, a kerékpáros közlekedéshez szükséges felszerelések ismeretéről és a kerékpáros kresz tudásról is be kellett számolni az állomás teljesítéséhez.

A legnagyobb izgalommal a kisautós állomást várták a csapatok. Hamar kiderült, hogy nem is olyan egyszerű egyszerre nyomni a pedált, kormányozni, figyelni a többi közlekedőre és a táblákra! „Nehezítette” a közlekedést  Heni néni a rendőr karjelzésekkel és a közlekedési jelzőlámpa színeit változtató gyalogos csapat.

A sikeres  nap befejezéseként „jogosítvány” kaptak a diákok. Pihenésként a közeli, óriási  játszótéren vezethették le energiáikat a gyerekek. A játék hevében keletkezett kisebb sérüléseket felkészült Egészségőreink azonnal, szakszerűen ellátták.  A lelkes kirándulók még a Duna partra is elsétáltak.

Tanítóink sok elismerést, dicséretet…a diákok pedig személyre szóló jogosítványt „zsebelhettek” be  jutalomként.