Hogyan látják a gyerekek?

Az esélynap élményeiről szólt a tanévzáró műsor a Szigetszentmiklósi József Attila Általános Iskolában.

Az elfogadás és a nyitottság fontosságáról tanultunk mindannyian, akik részt vettünk Aprajafalva, azaz a Csokonai utcai telephely másodikos öko-osztályos tanulóinak június 6-i előadásán. A gyerekek nagy izgalommal várták már ezt a napot, hiszen több heti felkészülés után végre bemutathatták, hogy mit tanultak egész évben. Az egészségmegőrzés, a biztonság vagy az elsősegélynyújtás témájában megtartott foglalkozások közös üzenete az volt a gyermekek számára, hogy saját életünkért, egészségünkért és mások boldogságáért is felelősek vagyunk.

A tanév egyik csúcspontja az október 17–én megtartott iskolai Esélynap volt, ahol a gyerekek a fogyatékossággal élő vagy nehéz sorsú társaik kihívásaival, életük gondjaival és szépségeivel ismerkedhettek meg. Nem csoda, hogy Zsuzsa néni, Kati néni éppen ezt az eseményt választották az idei tanévzáró műsor témájául.

Az előadás Bartos Erika meseíró egyik meséjének átdolgozása alapján négy kis részletből állt. Izgulhattunk egy nagyothalló kisfiúért, aki végül bekerült egy focicsapatba, majd részt vehettünk egy vak kislány rendhagyó névnapján az óvodában. A következő történet egy autista kisfiúról szólt, akinek viselkedését és gondolkodását eleinte bizony nem értették az osztálytársai. Ebben a kis részletben a vöröskeresztes foglalkozások egyik vezetője, Dávid bácsi is szerepet kapott, akit természetesen szintén egy tehetséges kisdiák személyesített meg a színpadon. Az utolsó részlet pedig egy kerekes székes kisfiú küzdelmes útját mutatta be, amíg elérte, hogy ő is táncolhasson az osztály előadásán.

Nem csak a főszereplők, hanem a nívós előadás sikeréhez is kellett az összefogás. Szerencsére akadt lelkes kolléga a tanári karból, aki a díszlet megrajzolását vállalta el, és a Batthyányi Kázmér Gimnázium tanulói is sokat segítettek a hangtechnika kezelésével. Minden gyermek fantasztikus átéléssel, szívvel-lélekkel játszott. Bátran kijelenthetjük, hogy ez a műsor nem csak a szülők, hanem más közönség előtt is megállná a helyét! Reméljük, hogy lesz lehetőségünk még látni, annyira szuper volt!

Hálásak vagyunk, hogy a Magyar Vöröskereszt és más partnerszervezetek munkatársai és önkéntesei képviseletében meghívást kaptunk az előadásra, és egy kicsit újra átélhettük az Esélynapot! Különösen meghatott a sok-sok személyes rajz, vöröskeresztes zászlócska és egyéb ajándék. Dávid bácsinak még egy hasonmása is lett gyurmából.

Szívből köszönjük a meghívást, köszönjük az élményt, és az egész éves együttműködést!

Kovács Éva (vöröskeresztes önkéntes)
Szigetszentmiklós, 2019. június 11
.