Időutazás a 8. évfolyammal

Szabó Magda írónőre emlékeztünk…

8.-os diákjainkkal igazi időutazáson vettünk részt a megújult Rádió és Tv-Történeti Kiállítóhely megtekintése során, ahol átfogó képet kaphattunk a jövő eszközeinek segítségével a magyarországi audiovizuális kultúráról a kezdetektől napjainkig. Lehetőségünk nyílt a szinkronstúdió kipróbálására egy rövid filmrészlet megjelenítése erejéig. Tanulóink Süsüvel és a TV Macival is fotózkodhattak, mely nosztalgikus érzést keltett mindannyiunkban…

Az állandó tárlat megtekintése mellett lehetőségünk nyílt az időszakos kiállítás felfedezésére is, mellyel Szabó Magda születésének 100. és halálnak 10. évfordulója előtt tisztelegnek a kiállítók. A gyerekek beülhettek Torma Gedeon igazgató irodájába vagy Vitay Georgina egyenruháját is felpróbálhatták, igazi „Matulás diáknak” érezhették magukat.

Abigél misztériuma, a titok szinte jelen volt, mely az írónő személyét és írásait is övezi, ahogy ő maga fogalmaz: „Ami velem és köröttem valaha megesett, és amit én annak a nyersanyagából alkottam, aligha különíthető el. Ha meghalok, magammal viszem minden titkomat, s nem lesz irodalomtörténész, aki meg tudja fejteni, mikor ki voltam, melyik figurám, vagy mi volt valóban igaz ebben vagy abban az ábrázolásban.”

Ha a titkot nem is fejtettük meg, -a kiváló tárlatvezetésnek is köszönhetően-, óriási élménnyel gazdagodtunk, tanárok, diákok egyaránt.