Márton nap

Az idei tanév egyik legmonumentálisabb rendezvényén vehettek részt a Szigetszentmiklósi József Attila Általános Iskola tanulói, a diákok szülei és pedagógusai.

Az iskola épületei (Csokonai, Radnóti) adtak helyt a Márton Napi jótékonysági vásárnak, amelynek bevételét az iskola udvarának gyermekbarátabbá és szebbé tételére fogjuk fordítani.

A rendezvény létrejöttét rengeteg munka és felajánlás előzte meg, aminek köszönhetően egy nagyon jól sikerült programot tudhatunk magunk mögött. Igazi csapatmunka volt, szülők, diákok, pedagógusok részvételével.

Szabó Lídia, az iskola igazgatónője nyitotta meg a jótékonysági vásárt, köszönetet mondott a sok segítségért, a dekorációért, tombola felajánlásokért, süteményekért, lámpásokért, valamint felkonferálta a megnyitó műsorát. A műsorban a 2.a osztály tanulói és a Stylers Dance Company táncegyüttes lépett fel. A Radnótiban a 3.e osztály tanulói adták a műsort.

Íme, néhány ízelítő a programokból:

A hagyományőrző teremben hangulatos libadalok hallgatása mellett ismerkedhettek meg a gyerekek a Márton naphoz kapcsolódó népszokásokkal. A diótörés rejtelmeibe Juliska néni vezette be a bátor jelentkezőket. A tollfosztás és kukoricamorzsolás technikáját Éva nénitől tanulhatták meg a gyerekek, aki közben gyerekkori emlékeiről is mesélt a hallgatóságnak. A tollat, kukoricát kis párnahuzatokba töltve haza is lehetett vinni. A toll puhaságát nem csak az aprónép csodálta meg, szívesen ücsörögtek a szülők is a gyerekeik mellett úgy, hogy a szálló tollakat morzsolgatták.

Több teremben szerencséjüket tették próbára a gyerekek, szerencsekerék forgatásával vagy zsákbamacska húzásával juthattak különböző ajándéktárgyakhoz.  Másik teremben az íjászat rejtelmeibe pillanthattak be az érdeklődők Kocsis Pál segítségével. Lehetőségük volt dobótechnikájuk megcsillogtatására is, a célba dobás legjobbjai ugyancsak nyereményben részesültek.

Az arcfestés hatalmas sikernek örvendett, sajnos néhány nebuló nem változott kismacskává az idő szűkössége és a nagy sor miatt, de a tanulságokat levontuk. Ugyancsak népszerűségnek örvendett a lufi hajtogatás, Illinger Ildikó keze nyomán kardok, kutyák, virágok lepték el a folyosókat. Itt is több volt az igény, mint a lehetőség. Ez idő alatt tűzoltó autó állt a gyerekek rendelkezésére a parkolóban.

Az ínyencek is hódolhattak szenvedélyüknek az emeleti sütemény standok kínálata között, majd falatokkal a kezükben szerezhettek vásárfiát a kézműves vásáron. Lámpások, kaktuszok, aloe vera növények, könyvjelzők, dekorált üvegek, tűzzománc nyakbavaló. Kávébár, palacsinta és gofri bár tette színesebbé a kínálatot. A süti sütő és ételszobrászat versenyre több pályamunka érkezett, a recepteket a honlapon lehet majd megtekinteni.

Az összefogás ereje a lámpás felvonuláson nyilvánult meg leginkább, ahol a Csokonai épületből jelentősebb tömeg indult meg a Radnótiba citeraszóra. Lélegzetelállító látványt nyújtott az égő lámpásokkal vonuló rengeteg ember, akikhez csatlakoztak a Radnóti épületben ünneplők is, hogy még többen térjenek vissza a Csokonai udvarára, ahol tábortűz fogadta a tömeget.

Rendkívül jó érzés volt megérkezni az iskolához és látni, ahogy a sok vidám alsós és felsős gyerek, szülő és tanár becsatlakozik a felvonulásba és együtt, hosszú-hosszú menetben vonul végig a városon. Talán még sohasem voltunk ennyien.

A tombola sorsolás is izgalmakkal teli volt. A hideg időre való tekintettel is sokan várakoztak az iskola udvarán, ahol a tábortűz melege és a zsíros kenyér-tea összehozta a kedves látogatókat néhány jó szóra, beszélgetésre. A Márton napi program azért is érdekesnek bizonyult, mivel sokan eljöttek, régi kisiskolás diákok is, akiket jó volt ismét látni egy-egy ölelés erejéig, néhány szó kapcsán is.

Szeretnénk megköszönni MINDENKINEK a Márton napi programokban való közreműködést, szervezést, árusítást, motiválást! A visszajelzések alapján rendkívül jól sikerült, jó hangulatban, élményekkel és ajándékokkal megrakva tértek haza a gyerekek, elégedetten a szülők, jókedvűen a kollégák!

Nagyszerű csapatmunka eredménye ez!

Köszönjük az ötletadó és az eseményt koordináló Soóky Zsuzsa tanító néninek és a Szigetszentmiklósi József Attila Általános Iskola dolgozóinak az estébe nyúló tartalmas délutánt.

Köszönjük a szülők támogatását! Köszönjük a Batthyány Kázmér Gimnázium diákjainak segítségét!

Köszönjük Szabó Józsefnek, városunk polgármesterének, Sallai Gábor és Papp István képviselőknek a személyes felajánlásukat.

A továbbiakban beszéljenek a fotók (még több kép feltöltése folyamatban)!