Ritmikus gimnasztikában is sikeresek vagyunk!

Sokat gondolkoztam, hogy a cikket az előző folytatásaként, „királylányok születtek” címmel írjam meg. Viszont az jutott eszembe, hogy bár sokan vagyunk, akik ismerik ennek a sportnak a szépségeit, a többség sajnos még nem is hallott róla.

Ezért kezdjük ezt a cikket, egy kis ismertetővel a Ritmikus Gimnasztikáról:

Sokak szerint a tornasport legnőiesebb, leglátványosabb ága. A lányok hosszú éveken keresztül edzenek, olyan izmokat mozgatnak meg, amiről mi laikusok, nem is igazán tudjuk, hogy léteznek. A versenyeken szerekkel és azok nélkül is adnak elő gyakorlatokat, egy idősebb, magas szinten versenyző kishölgy akár 4-5 különböző szerrel összeállított gyakorlattal készül félévről félévre, hogy megmérettessen a szőnyegen. Iszonyat izommunka, összpontosítás, memória, kifogástalan színpadi megjelenés, hajlékonyság, alkat kell ahhoz, hogy ebben a sportban valaki nemzetközi szinten is komoly eredményeket érjen el.

Szükséges azonban egy olyan edző/edző csapat, egyesület, ahol mindezeket a képességeket, a legmagasabb szinten hozzák ki a gyermekből úgy, hogy ezt ne érezzék tehernek, és minden edzésre úgy induljanak neki, hogy a sikerélmény garantált legyen. Az egyesület a tagokat szintjüknek megfelelő versenyekre nevezi egyéni, és csapat kategóriákban is.

Idén, a csapatszezon első nemzetközi versenye, ahol a SZIGET DSE részt vett, Zadarban, Horvátországban került megrendezésre. Egy busznyi kislány, szülők és edzők kíséretében kelt útra, hogy 8 óra utazás után lépjenek úgy szőnyegre, hogy magyar hangot csak a csapattársaktól hallhat. A két napos versenyen szombaton az egyéni versenyzők, vasárnap a két csapat lépett szőnyegre.

Egy hatalmas csarnok, letisztult, elegáns díszletek vártak minket, és rengeteg izgalom, hogy a gyermekünk tudja-e azt a szintet hozni, amit az edzők, és amit ő elvár magától. 8-12 éves korig születési évenként, kategóriánként 10-15 gyermek lépett a szőnyegre. Mindenkinek szurkoltunk, mindenki a maximumot hozta ki magából, ami az eredményeken is messzemenően meglátszott. Összeszedett mozdulatok, hibátlan spárgák, kimért, elegáns szergyakorlatok vonultak a szőnyegre.

A vendéglátó nemzet apukái focimeccsre emlékeztető hangulatot varázsoltak a sportcsarnokba, amitől még inkább úgy éreztük, ez tényleg kicsit messzebbre mutató verseny, mint amihez eddig hozzá voltunk szokva. Az edzők, a szervezők, a versenyzők mindent megtettek azért, hogy szép emlék legyen ez a verseny is, akárcsak az otthoniak.

De beszéljenek az eredmények:

2009-ben születettek:
2. helyezett: Fancsali Fanni (Szebeni utcai iskola)
5. helyezett: Bundics Luca (József Attila iskola – 2.G)

2008-ban születettek:
3. helyezett: Baloga-Barthi Boglárka (Bíró Lajos)
6. helyezett: Barabás Emma (Kardos iskola)

2007-ben születettek:
9. helyezett: Kolódi Ciara
10. helyezett: Nagy Hédi

2003-ban születettek:
3 helyezett: Erdei Anna

2007-2008-ban születettek:
1. helyezett: SZIGET DSE Karika csapata (tagjai: Kronome Gréta, Kolódi Ciara, Barabás Emma, Baloga-Barthi Boglárka, Nagy Hédi)

2003-2004-ben születettek:
1 helyezett: SZIGET DSE Labda csapata (tagjai: Erdei Anna, Prókay-Lukács Kíra, Bánki Alexandra, Szabadszállási Kíra, Furtner Fanni, Sebe Vanda)

Az edzők, akik idáig juttatták versenyzőiket:

  • Puskás Andrea (vezető RG szakedző)
  • Alföldi Violetta (RG szakedző)
  • Szkokán Mónika (RG sportedző)
  • Loósz Kriszta (balettmester)
  • Boldizsár Natasa (RG szakedző)
  • Závecz Ildikó (akrobatika szakedző)
  • Darvasi Gabriella (tánc szakedző)