Sakkverseny

Nálunk a Nagypapa tanította meg Ádámot sakkozni. Amikor találkoztak, a játék felhozatalban állandósult a sakk. Évekig csak így került kapcsolatba ezzel a játékkal.

Egy nap boldogan jött haza a suliból: ”Lesz sakk szakkör”! Így ismertük meg a mindig jókedvű, mosolygós Móni nénit, a sakk-kör vezetőjét. Az első alkalmak után jelezte is hogy Ádám különösen ügyesnek bizonyul. “Lesz majd házi verseny is!” Szuper. Ádám nagyon izgatott volt, hiszen a suliban sok gyerek indult ezen a Házi versenyen. Móni néni és segítői egész délutan át tartó, jó hangulatú eseményt szerveztek. A gyerekek nagyon élvezték! Ádám korosztályában első lett. Ezt követően Móni néni nevezte őt a Diák Sakkolimpiára.

Szombaton délelôtt nekivágtunk a hatalmas hóesésben, hogy eljussunk Aszódra. Ott egy nagyon impozáns, gyönyörű gimnázium adott helyet az eseménynek. A nagy aula teljesen megtelt.  Regisztráció, megnyitó, szabályok ismertetése…. Szülőként kapkodtuk a fejünket a létszàm és a profizmus láttán. Volt diák, akivel 2-3 sakkmester, edző, szövetségi elnök jött el. Egyesületi egyenruhában is voltak gyerekek, látszott hogy nem először vesznek részt hasonló versenyen.

Miután megtudtuk a verseny menetét, azon voltunk szülőként, hogy Ádámot felkészítsük: Habár nagyon ügyesen játszik, az itt jelenlevő gyerekek többsége egy negyedévben 600(!) edzővel lejátszott meccsen van túl. Tehát fő a részvétel, és ez nekünk játék☺️! Hét mérkőzést játszottak. Félóra max. egy játék. Köztük 10perc szünet. Szerintem nekik ez a legnehezebb. Koncentrál, kizökken, újra koncentrál hétszer egymás után.

Ádám az első meccséről boldogan jött ki, döntetlent ajánlott fel ellenfelének, akit megsajnált.
Fél pont. Örültünk hogy a gyerekünknek helyén a szíve, verseny ide vagy oda. Második mérkőzést elbukta. Harmadikat megnyerte. Negyediket elbukta. Ötödiket megnyerte. Hatodik döntetlen. Hetediket megnyerte.

Hétből csak kétszer maradt alul ellenfeleitôl, kétszer dōntetlent hozott, háromszor nyert.
Ez harminc Pest Megyei 2010-es születesű gyermekből a nyolcadik helyre volt ott jó. Nagyon būszkék vagyunk rá!

Nem gondoltuk volna amikor beléptūnk oda és felmértūk a helyzetet ,hogy ennyi várost (pl.: Dunakeszi, Gōdōllô, Nagykáta, Telki, Vác, Tura, Érd, Gyōmrô, Gyál) ennyi gyereket maga mōgé utasít. Mi sem bizonyítja jobban ,hogy ez milyen erôs mezôny , hogy az ōsszes tōbbi megye 1! indulòt küldhet az országos versenyre, addig Pest megye 2 fôt korosztályonként.

Ōrūlūnk, hogy itt az iskolában is meglátták ,hogy ez egy nagyon szép és fejlesztô sportág, és adnak lehetôséget a  gyerekeknek gyakorolni, fejlôdni.

Január végén ismét lehetôsége van Ádámnak megmérettetni magát, ezúttal csapatban az iskola legjobbjaival egyūtt ,,a megyei csapatversenyen Saáry Piroska és Kovalcsik Móni néni kíséretében.

Tóth Ádám (2.b) anyukája