Élet az iskola falain belül és túl

Rendhagyó rajz, természetismeret óra mindenkinek!

Tanulóinkat most az életre tanítjuk. Arra, hogyan lehet ezt a nem mindennapi helyzetet kezelni, hogyan lehet lépéseket tenni előre, majd újakat megint előre.

Kezdésnek kattintsatok rá erre a linkre! Ez a motiváció. 🙂

Tetszett? A miénk!

Ezt a puzzle-t a Mensa HungarIQa egyesület tagjai rakták ki négy különböző helyszínen. Ez úgy volt lehetséges, hogy a 24 ezres puzzle gyári csomagolásában 4 db hatezres tasak van. A négy rész egyesítését követően néhány évig az egyesület irodájának falát díszítette, sok program háttereként szolgált. 

Mensa, az iroda költözése miatt döntött úgy, hogy egy iskolának – nekünk 🙂 – ajándékozza. Ez az ajándékozás 2020.március 26-án megtörtént. Elhozták nekünk a Radnóti utcai épületünkbe. Most ott díszíti a falat.

Az óriás panoráma kép az Élet címet viseli. (Megjelenése után megkapta “a legnagyobb puzzle a világon” Guiness-díjat.)

A képen az élet eseményeiből látható kollázs: tenger világában halak és vízinövények korallzátonyon, a víz felett vadállatok, hajók, vitorlások, felettük hőlégballonok, a háttérben bolygók. Közepén világítótorony, a kép jobb alsó részében pedig az elsüllyedt város, Atlantisz. Közel hét négyzetméteren sok-sok önálló motívum, színek, mozgás. A grafika alkotója számára az igazi kihívás a perspektívák összekötése lehetett.

A bolygók miért ilyen közeliek? A tigris a delfint kergeti? A ballonok egészen a tejútig szállnak? Sebaj, mindent elnézünk neki. Fantázia szülte szivárvány mese.

Amíg a bontatlan zacskóban van, nem is tűnik fel a mennyiség. Akkor ér az első felismerés, amikor a puzzle darabkák kiszabadulnak a fogságból, és színes szőnyeget alkotnak az asztallapon. Hiszen ez rengeteg! A harsányabbak messziről vonzzák a tekintetet, a szerényebbek belesimulnak a tömegbe. A sokaság itt nem szürke, hanem kék. E szín egészen új meghatározásait alkotjuk meg: Atlantisz-kék, bohóchal-kék, tengeralatti-kék, vízfelszín-fodros-kék, távolihegy-kék, delfinhát-kék, éjszakai égbolt-kék, sirály-kék. Kék világ. Minták, árnyalatok. Állatok, vitorlák, hőlégballon, égitest, vízinövény. 

Huszonnégyezer apró részlet kerül a helyére!

Hf.: Biztos van otthon puzzled. Rakj ki egyet! Meglátod, örömet okoz!

Játékos TOTÓT tudtok majd kitölteni akkor, amikor személyesen is találkoztok az alkotással!!! (Átadó ünnepség)

Szeretnénk a Mensa HungarIQa egyesület tagjainak köszönetet mondani tanulóink nevében, hogy ezzel az ajándékkal kis vidámságot csempésztek a mindennapjainkba. A kép mindig hirdetni fogja: Az élet megy tovább!

Saáry Piroska, aki a cikkhez felhasználta az “Asztallap” – a Mensa folyóirata – korábbi írásait.

Previous Article
Next Article