Határtalanul! Kirándulás Szlovákiában

Iskolánk tavaly júniusban a „Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek” elnevezésű pályázaton támogatást nyert. A projekt témája a történelmi helyszínek, váremlékek és a királyi bányavárosok természeti szépségeinek, kincseinek, kulturális értékeinek megismerése volt.

     Az utazást 2019. április 23. és 26. között valósítottuk meg 80 diák és 8 pedagógus részvételével. Első állomásunk a deáki templom volt, amely a magyar művelődéstörténet egyik legfontosabb emlékhelye. A hagyomány szerint a bencés szerzetesek itt írták a Halotti beszéd szövegét. Később meglátogattuk a hatalmas sziklaszirten álló dévényi várat, amely 1000 éven át a történelmi Magyarország nyugati kapuja volt a Duna és a Morva összefolyásánál. A nap végén Pozsonyban ismerkedtünk a város nevezetességeivel. Az esőtől és a széltől kissé meggyötörten érkeztünk a szálláshelyünkre, Ótura városka közelében található Javorinkára.

     A második nap programjaként a francia várkastélyok hangulatát idéző Bajmóc várát csodáltuk meg. A vár szomszédságában található a felvidék legöregebb fája, Mátyás király hársfája. Később Körmöcbánya felé folytattuk utunkat, ahol megismerkedtünk a bányaváros és az aranypénz verésének történetével. Zólyomban megtekintettük a várat, és Balassi Bálint emléktáblájánál megemlékeztünk a költőről.  

     A harmadik napon látogatást tettünk Trencsénben. A várhoz felfelé vezető úton gyönyörködhettünk az elénk táruló városképben is. Csák Máté egykori várában bemutatják a korabeli bútorokat, fegyvereket. Trencséntornyoson megemlékeztünk a Rákóczi-szabadságharcról, majd megtekintettük Stibor vajda egykori várának, Beckónak romjait. A vár udvarán meghallgattuk a vár építéséről szóló mondát is.

     Hazautazásunk napján belvárosi séta során megismerkedtünk Nagyszombat nevezetességeivel, majd meglátogattuk a Szenci Molnár Albert Alapiskolát Szencen. Utolsó utunk Selmecbányára vezetett. Csodás erdei szerpentineken kanyarogva érkeztünk meg a városba, ahol egy izgalmas bányatúrán vehettünk részt. Megismertük a bányászok nehéz életét, munkakörülményeit. A buszról még egyszer visszanéztünk a Kálvária hegyre, majd hazafelé vettük utunkat.

     Köszönjük a lehetőséget, hogy iskolánk tanulói ellátogathattak ezekre a csodás tájakra, ahol megismerhették Felvidék egy részét.

Régebbi kirándulások:

Previous Article
Next Article