A zene világnapja

Október 1.

„A zene ott kezdődik, ahol a szó hatalma véget ér.” 

C. Debussy

1975-ben Yehudi Menuhin kezdeményezésére az UNESCO október 1-jét a zene világnapjává tette.

Miért olyan fontos a zene? Minek kell egyáltalán a mai világban még zenét tanulni? A gyerekek sokszor felteszik nekem ezt a kérdést. Erre gyakran azt válaszolom, hogy nem muszáj zenét tanulni, énekelni, lehet élni zene nélkül is. Ugyanúgy, ahogy lehet élni szárazkenyéren, szakadt ruhában, omladozó házban. Élni, vagy inkább úgy mondanám, hogy életben maradni. Mert ahhoz, hogy éljünk, és igazán szárnyalni tudjunk, nem csak a testünknek kell megadni mindazt, amire szüksége van, hanem a lelkünknek is. Zene nélkül olyanok leszünk, mintha egész életünkben koplalnánk. A zene szellemi táplálék, és ahogyan a testünknek sem mindegy, mivel etetjük, a lelkünk is pontosan erre vágyik, és a zene tanulásával, művelésével ezt meg is adjuk neki. 

A zenétől kreatívabbak, életerősebbek leszünk, az agyunk más területeken is aktívabbá válik, így a világunk színesebb lesz, és a kapcsolatunk más emberekkel is gazdagodik.

Ennek a hagyománynak eleget téve folyik iskolánkban a zenei nevelés, és ennek bemutatására egy kis összeállítás készült, melyben kis- és nagykórusunk diákjai és iskolánk tanulói működtek közre.

Fogadják sok szeretettel!

Kiss Beáta

Szigetszentmiklós, 2021. 09. 29.