Október 8-án az aradi vértanúk áldozatára emlékezve honvédelmi témájú projektnapot szerveztünk a felső tagozatos évfolyamok részvételével.

Az 5.-6. –os osztályok Pákozdra utaztak a Katonai Emlékparkba, ahol a pákozdi csata eredeti helyszínén, változatos foglalkozásokon kóstolhattak bele a magyar huszárság és katonaság hazánkért folytatott küzdelmeibe. Kipróbálhattak például egy rövid kiképzést fapuskával, az 1848/49-es szabadságharcban alkalmazott mozdulatokkal, ismerkedtek lőfegyverekkel, kézigránát dobást gyakorolhattak.

A 7.- 8. évfolyam tanulói a Radnóti utcai épületünkben vettek részt rendhagyó emléknapunkon, melynek középpontjában a hazaszeretet és a haza védelme állt. Meghallgattak egy előadást a huszárságról, ahol az 1848/49-es szabadságharcban harcoló huszárok egyenruháját, felszerelését is kézbe vehették. Lovasoktatók és lovaik segítségével sok érdekességet tanultak a magyar nép és a lovak kapcsolatáról, megvizsgálták és használhatták a lóápolás eszközeit, tapasztalatokat gyűjtöttek a lovak viselkedéséről. A honvédelemhez kötődő sportágakat is kipróbáltak: beltéri lézerfegyverekkel gyakorolták a lövészetet három különféle fegyverrel, és megismerhették a tőrvívás mozdulatait, eszközeit, elemeit. Az események közti szünetekben egy magunk készítette, 1848-as jelenetet ábrázoló fotofalnál fényképezkedhettek, lovas rejtvényekkel, huszárbajusz készítéssel, és „A kőszívű ember fiai” című fim részleteinek megtekintésével foglalkozhattak a gyerekek.

A mozgalmas nap végére egy gazdag, tapasztalatokkal árnyalt kép tárult fel tanulóink számára a  huszárság történelmi szerepéről és a haza védelmének szerteágazó területeiről.

 

A projektnapon készült képeket itt tekinthetik meg