2021. október21-én kirándulást tettünk Dunaharasztira. Megtekintettük a Német Nemzetiségi Tájházat, megismerkedtünk a helyi történelem néhány fontos eseményével. A kiállítás lehetőséget adott arra, hogy betekintsünk a régi időkben élt emberek életmódjába, szokásaiba. Nagyon tetszett, hogy megnézhettünk közelről bútorokat, tárgyakat – némelyeknek a nevét sem tudtuk.  Érdekes volt látni, mennyire másképpen éltek és gondolkodtak régen az emberek. Láthattunk gyönyörű kötésű Bibliát, vesszőből font babakocsit, a korabeli konyha felszerelését és sokféle szerszámot. Szó esett arról, mivel világítot

tak, hol feküdt a beteg, milyen volt a tiszta szoba berendezése.

Ellátogattunk a Hősök Terére és a Katonai Emlékparkba, ahol elhelyeztük koszorúnkat is. Elbeszélgettünk a hősökről, akik életüket adták a hazáért, és örömmel töltött el bennünket, hogy békében, biztonságban élhetünk.  Gyula diák szavait idézzük az egyik emlékoszlopról : 

„…porladhat testünk távolhant alatt

a lelkünk itt van s mindig itt marad.

Mert aki hű volt, bátor és derék

s az ősi földért adta életét, 

az mindörökké él a fűben-fában, 

magyar rögökben, magyar napsugárban!” 

Érdekes, emlékezetes marad ez a nap számunkra, és sok fotót őrzünk a telefonunkon. Tavasszal visszatérünk azokkal, akik most nem tudtak velünk tartani !