Különleges program, péntek 13-án a József Attila Általános Iskolában

Nagy örömmel hagyták el kis tanítványaink és tanítóik az iskolapadot május 13-án, pénteken, hogy megemlékezzünk a Madarak és fák napjáról, egyben egy különleges programmal megünnepeljük azt.
A Dunaág ezen kincseit helyben, a Dunaparton ismerhették meg a gyerekek.
Tanítványaink, korán reggel kis hátizsákokkal és sulipólóban indultak útra a Kéktóra és a Tanösvényre, ahol különböző állomásokon várták őket a Budakeszi Vadaspark állatbarát, szakavatott munkatársai valamint iskolánk pedagógusai, asszisztensei.
Erre a nemes feladatra egy szülői is örömmel vállalkozott, Szőke Ágoston élvezettel mesélt a gyerekeknek a hobbyjáról, a hihetetlen helyzetekben lencsevégre kapott madarakról és arról a tudásról, amelynek évek óta birtokában van a madarakat illetően.
Megfigyeléseit szeretettel osztotta meg velünk.
Az általa készített fotósorozattól sokszor elállt a lélegzetünk, a nagyobbak interjút is készítettek a természetfotóssal.
A 16 alsós osztály forgószínpadszerűen ismerkedett meg az ártérben lévő fákkal, az ott élő madár és bogárvilággal.
Láthattak élőben kifeszített madárhálót és madárgyűrűzést is, majd tanúi lehettek egy igazi mérlegelésnek. Egy madárhálóba akadt nádi poszáta súlyát, valamint a hasán lévő zsírréteget vizsgáltuk meg tüzetesen.
Megnézhették országunk legnagyobb pókfajtáját, aki éppen kicsinyeket vár, valamint becsukott szemmel mehettek végig egy kifeszített háló mentén, mint katicabogarak, amikor eleséget keresnek egy levél fonákján.
Betekintést nyertünk a méhek munkájába és egy kis kvízjátékra is jutott idő, könyvtárosunk, Orsi néni segítségével.
Jelen volt Ádám is, aki egész tanévben havonta tartott előadásokat nekünk az állatok életéről. Most egy érdekes párosító játékkal készült a madarakról, fészkükről, táplálékukról.
A Vadaspark felkészült munkatárasait tátott szájjal hallgatták a gyerekek. Ezúton köszönjük szépen, hogy tudásukat ilyen módon is megosztották velünk.
A nagy érdeklődést felkeltő állomások között lehetőség nyílott a szabadban elfogyasztott hidegélelemre, az önfeledt játékra, focira és még egy kis sakkra is Móni nénivel.

Köszönjük szépen a Sárgaháznak a kölcsönadott székeket és sátrakat!

Még soha ennyi kisgyerek nem kapott egyszerre ennyi információt a Dunavilág madarairól és fáiról. Már régen éreztük együtt ilyen jól magunkat!
Piroska néni ötletét megvalósította Soóky Zsuzsi néni, az alsós tantestület és persze a gyerekek.

Diákjaink fáradtan, de mondhatni, hogy sok új ismerettel lettek gazdagabbak péntek 13-án.
Egy biztos, hogy emlékezetes nap marad mindannyiunk számára!

Herman-Nagy Andrea