“A mese olyan lelki táplálék, amely életre szóló nyomokat hagy a gyermekben.”

Dr. Kádár Annamária

 

Október elején lezajlott a városi mesemondó verseny, ahol iskolánk tanulói is részt vettek, sikereket értek el. Erről már olvashattatok. A verseny után a diákok a Napraforgó rádióban is elmondták a meséjüket, ezzel megörvendeztetve az egész Csokonai utcai épületet. Annyira tetszettek a mesék társaiknak, hogy több osztályba meghívták őket azért, hogy ott is adják elő újra, ezzel példát mutatva, lelkesítve, bátorítva azokat, akik eddig nem mertek ilyen szereplésre vállalkozni.

A mesés héten Eckbauer Noémi ujjbábokhoz készített sablonokat, amivel az osztályok hangolódhattak a pénteki interaktív mesefoglalkozásra (lehetett találgatni, hogy a szereplők alapján melyik mese lesz), és az elkészült bábokkal később maguk is eljátszhatták a mesét.

Nagy-Szilvási Gabriella tervei alapján készültek a fejdíszek, amiket a szereplők az előadás során viseltek.

Végül pénteken az első emeleti aulában összegyűltek ApraJAfalva lakói és közös mondókázással, énekléssel, előadással (a gyerekek közül kerültek ki a szereplők), majd tánccal előadtuk “A csillagszemű juhász” című mese Benedek Elek által lejegyzett változatát.

A gyerek teljes testével, lelkével részt vesz a mesében, ennek számtalan jelét láttuk pénteken. A sok szereplő mellett sem tudott mindenki a “színpadon lenni” (de erre készültek az ujjbábok 😊 ), de a közös énekekben, táncban, mondókákban mindenki ott volt (és amikor zengett az egész épület az “Adj, Isten egészségére!” közös kiáltásától.

A gyerekeknek jó érzés  látni, hogy társaik szerepelnek (és legközelebb ők is lehetnek), a szereplőknek pedig önbizalmat, jó kiállást ad a társaik előtt való szereplés.

A mesében csoda van, ami megérinti a lelket. Feszültséget old, mert a végén mindig a jó győz, azt mutatja, hogy a világban rend van, a legkisebb is győzhet és többet ésszel, mint erővel. Segíti a fantázia, a belső képalkotás fejlődését, fejleszti a szókincset és még annyit mesélhetnék róla. A mesében ki kell állni a próbákat, nehézségeket kell átvészelni, de a kitartás mindig elnyeri méltó jutalmát. Ezek a mese által közvetített értékek észrevétlen hatnak.

A meséknek, mesélésnek olyan nagy hatása jelentkezett az egyik osztályban (2.d), hogy azóta a gyerekek lelkesen meséket írnak és osztálykeretben már elő is adták, meg is rendezték a saját maguk által írt meséket.