Ez év szeptember 30-án ünnepeltük Benedek Elek születésének 165. évfordulóját. Ez a nap ugyanakkor a Magyar Népmese Napja is, amit 2005 óta ünnepelünk. A kezdeményező Magyar Olvasástársaság a nagy mesemondó, mesegyűjtő születésének napját tartotta erre érdemesnek. Benedek Elek rendkívül sokat tett a magyar népmesekincs fennmaradásáért, népszerűsítéséért. 

 A népmese lelkünk tápláléka, csodákkal, játékkal, próbatételekkel, kihívásokkal, segítőkkel teli történetei miközben elvarázsolnak minket, észrevétlenül adnak megküzdési stratégiát felnőttnek, gyereknek.  

„A mese gyógyír, varázsszer, verbális bájital, amely mindenkoron mindenkinek szól.” (Bajzáth Mária) 

A Csokonai utcai épületben már több, mint 2 évvel ezelőtt elindítottuk azt a kezdeményezést, hogy a népmese napját egy interaktív népmese foglalkozással ünnepeljük.  

Nagy-Szilvási Gabriella képzőművész, rajztanár irányításával a 2.d osztály, kiegészülve a 3.d egy-két tagjával (Berta Regina, Horváth Flóra, Vajay Maya) elkészítette a hátteret.  

2023-ban az év magyar népmeséjének a Kőlevest választották, ezért erre esett a választásunk (2024-ben még nem volt erről szavazás).  

Szeptember 27-én, pénteken a Csokonai utcai épületben az 1. emeleti aulában ApraJAfalva népe összegyűlt, hogy a népmese napját együtt ünnepeljék meg mesével, énekkel, játékkal.  

A foglalkozás a Magyar népmesék kezdő motívumával kezdődött, majd pár szóval megemlékeztünk Benedek Elekről, végül a gyerekek aktív szereplésével, éneklésével megelevenedett a mese.  

Az előadás után a 2.d osztály mindenkit megvendégelt még répával, karalábéval (köszönjük Mikó-Hárosi Tamás szüleinek) és remélem, mindenki azzal az üzenettel tért haza, hogy ADNI JÓ (és hogy ésszel él az ember 😊 ). 

 

Ozsváth Hilda